dissabte, d’abril 02, 2005

Google, Technorati i Informàtica social

Tema:

La diferència entre Google i Technorati és que mentre Google ens tracta a tots com a delinqüents, i pensa que tots intentarem fer meravelles per pujar el nostre rang, Technorati ens suposa persones honestes i ens permet classificar els temes dels que estem parlant a la nostra pàgina.
Technorati
Hi ho permet imatge per imatge i enllaç per enllaç, d'una forma més intel·ligent que no pas classificant només tota la pàgina globalment, assignant a més una "autoritat" a aquesta classificació en funció del nombre de pàgines que l'ençallan amb la mateixa classificació (etiqueta, o tag en anglès).

És la nova tendència de llibertat, del codi lliure i el Creative Commons, aplicada a la cerca, que ha vingut a anomenar-se Informàtica social (o més tècnicament Folksonomies).

Això permet trobar fotografies, textos i altres materials que s'acaben de penjar a la xarxa sobre una manifestació, per exemple, i relacionar-los, encara que no estiguin en una pàgina formal, mapes interactius com aquest dels EUA o aquest de Catalunya que hem fet a Flickr.com

Com cercar a Technorati
A més de cercar introduïnt les etiquetes en un camp de forma similar a un cercador tradicional, Technorati permet fer enllaços dinàmics com aquest
que mostra el que hi a la xarxa sobre ordinadors de butxaca (amb algunes coses que he fet jo!). O el mateix en anglès.

Ens agrada més ser tractats com a persones honestes, que com a delinqüents, i és més eficient. Per això aquesta tendència està pujant amb tanta força.

Han sortit molts "cercador per etiquetes" i alguns dels més coneguts són:
del.icious
Furl
Technorati
43things

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada