dimarts, d’octubre 06, 2009

7 de novembre - 350 anys de resistència

El 1648 a Münster i a Osnabrück, ciutats de la regió alemanya de Westfàlia, s’havia posat fi a la guerra europea coneguda, ja entre alguns coetanis de l’època i també pels historiadors actuals, amb el nom de Guerra dels Trenta Anys. Aquella pau europea sovint ha fet pensar que la pau posterior del 1659 entre les monarquies hispànica i francesa havia estat una pau circumscrita al territori pirinenc. Cal desfer aquest malentès. La pau o Tractat dels Pirineus té en compte una àmplia geografia de l’Europa occidental: no sols fa referència a un cert espai pirinenc, sinó també a zones alpines i al corredor territorial sempre disputat entre França i l’Imperi germànic, disputa que, encara avui, podria explicar l’irredemptisme de Flandes. A més, el Tractat del 1659 no només es refereix a afers de geografies polítiques i territorials sinó també a afers de caràcter economicocomercial, de presoners de guerra, de llicenciament de soldats, de compensacions econòmiques o dotals entre prínceps i/o de despeses d’intendència. El nom cal atribuir-lo a l’espai geogràfic (illa dels Faisans, al baix Bidasoa), on els plenipotenciaris de les dues monarquies (el senyor Luis Méndez de Haro, per part hispànica, i el cardenal Mazzarino, per part francesa) formalitzaren la signatura del Tractat (7 de novembre de 1659), i Lluís XIV de França i Felip IV de Castella n’escoltaren la lectura i el juraren com a pas previ al casament del rei de França amb Maria Teresa d’Àustria, filla de Felip IV de Castella.

Més...

Catalunya escapçada from Jaume Claramunt on Vimeo.



El 15 d'octubre la comissió 350 anys publica una llibreta de 28 pàgines, la història del "El tractat dels Pirineus, visió catalana de la història" sobre aquest moment tan important de la història dels catalans.

Sumari: info@350anys.cat Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

Preludi
EL TRACTAT DELS PIRINEUS
I.- Guerres, dinasties, ambicions i hegemonies
II.- Catalunya, espai de confrontació entre dues corones
III.- El Tractat dels Pirineus


"El tractat dels Pirineus, visió catalana de la història"

El llibret serà a la venda al preu de 2€

Un descompte serà fet per a les entitats a partir de 20 exemplars comprats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada