dijous, d’octubre 27, 2005

Llibertat Xirinacs


Tema:


L'11 de setembre de 2002, Lluís Maria Xirinacs en el marc d'un acte reivindicatiu celebrat al Fossar de les Moreres de Barcelona, pronuncià un polèmic discurs en el qual declarava: «Gandhi deia que el no-violent no pot tractar amb neutralitat les parts d'un conflicte violent: l'agressor és l'enemic, l'agredit és l'amic, tot i que sigui violent. Jo he intentat tota la vida lluitar per la via no violenta. Però declaro aquí, i ho dic ben alt, per si hi ha cap policia o cap fiscal: em declaro enemic de l'estat espanyol i amic d'ETA i de Batasuna».

El 17 de desembre de 2002, Lluís Maria Xirinacs va declarar al Jutjat nº 8 d?Instrucció de Barcelona: «No crec que sigui delicte fer feina d?historiador (de la qual es pot discrepar): -de descriure una guerra d?alliberament nacional que dura ja quaranta anys, -i de comparar-la amb altres guerres.» A la seva declaració també va dir: «Són els tancs espanyols que ocupen el País Basc. Cap arma basca no vol conquerir Espanya.»

Aquestes paraules li van valer el processament per part de l'Audiència Nacional que el va condemnar, el març de 2004, a 2 anys de presó i 4 d'inhabilitació. No obstant això, mai no se'l va detenir.

Al seus 74 anys, el 25 d'octubre del 2005 a les 11:45 hores, va ser detingut per la Policia Nacional, a una comissaria de Ciutat Vella (Barcelona), quan anava a renovar el seu DNI. En ser detingut va exercir l'Objecció lingüística en negar-se a signar la seva declaració en castellà. El mateix dia va intentar visitar-lo el seu metge a qui van negar l'assistència. També van negar que el seu germà el pogués visitar la mateixa tarda.

Dos dies més tard, el 27 d'octubre de 2005, va ingressar a la presó Model de Barcelona, per ordre de l'Audiència Nacional, tot i que el mateix dia va ser traslladat al centre penitenciari de Can Brians a Sant Esteve Sesrovires (el Baix Llobregat). No es va atendre cap classe de reclamació d'alliberament per raons humanitàries. A primera hora del matí un centenar de persones es van manifestar als jutjats de Barcelona, per a reclamar-ne l'alliberament.

2 comentaris:

  1. mes que un comment, es una pregunta, algu sap si es pot fer res, apart del que facin els seus advocats, vull dir manifestacions, signatures, sabeu si hi ha alguna cosa aixi en marxa per suma-m'hi? no he trobat res..

    ResponElimina
  2. perdo...acabo de veure que ahir mateix el van alliberar...

    ResponElimina