diumenge, de febrer 10, 2008

Com llegir la llicència de Windows abans d'acceptar-la

Amb GNU/Linux, naturalment

El contracte (CLUF) es troba en un fitxer anomenat eula.txt. Inicialment, només n'hi ha un al sistema, es troba generalment a :\WINNT\system32\eula.txt. Desgraciadament, per anar a aquest emplaçament, sembla que calgui acceptar el contracte, el que no volem fer.

Si voleu instal·lar una altra versió de Windows, per exemple una versió en capsa, no podreu tampoc accedir al contracte present de manera inicial ja que la instal·lació suprimirà tot el que es troba sobre el disc. La solució consisteix doncs a arrencar sota Linux, o bé recalculant la dimensió de la partició, o bé millor, utilitzant un Live CD. Un Live CD permet arrencar Linux sense tocar el disc dur, només a partir del CD.

El primer pas és procurar-se una versió de Linux sobre Live CD. Com ara Ubuntu. Podeu baixar la imatge del CD des d'un altre ordinador i graveu-la. Es preferible un CD només de lectura ja que de alguns lectors de CD/DVD no detecten que el CD és arrencable quan es tracta de CD de lectura-escriptura. Vigileu a triar «gravar la imatge» i no de gravar el fitxer imatge. Si navegant pel contingut del CD, només hi ha un sol fitxer .iso, és que us heu equivocat.

Poseu el CD al lector i engegueu l'ordinador. En alguns ordinadors cal indicar que volem arrencar a partir del CD i no des del disc dur. Això s'indica a la BIOS, o cada cop més sovint, amb un tecla indicada durant una fracció de segon a l'arrencada. Torneu a arrencar tan cops com us calgui fins a poder llegir aquesta informació, o intenteu amb les tecles Supr i Esc.

Linux hauria d'arrencar sense masses problemes. Alguns perifèrics potser no seran reconeguta només poder accedir al disc dur. Potser els discs durs seràn només de lectura: és exactament el que necessiteu, poder llegir el disc sense tocar res. El fitxer s'ha de trobar a un lloc semblant a /media/hda1/winnt/system32/eula.txt. Si cal, podeu utilitzar l'eina de cerca disponible des del menú principal.

Copieu ara aquest fitxer a una clau USB, a un disquet o graveu un CD. Si teniu accés a una xarxa o a internet, el que és generalment fàcil de configurar, el podeu igualment desar sobre un altre ordinador.

Ara podeu apagar l'ordinador i instal·lar el sistema que volgueu.
Si utilitzeu Windows, ja sigui la versió preinstal·lada o una versió «en capsa», el fitxer eula.txt canvia a mida que accepteu les actualitzacions. Aquestes noves versions no us són per força presentades. Encara que això sigui contrari a la llei, és presumeix que heu acceptat els nous termes del contractes. I us serà difícil de provar que no us han estat presentats i que no heu tingut per tant l'opció de refusar-los.

Font

Fora interessant saber on es troba aquest fitxer en el cas de Windows Vista. Potser a :
\Program Files\Microsoft SDKs\Windows\v6.0A\Bootstrapper\Packages\VSTOR30\en\eula.txt (1) o a:
C:\WINDOWS\system32\windowspowershell\v1.0\eula.txt (2)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada